top of page

Z dorostu až do áčka: Jan Buryan




V dorostu je tahoun mužstva, už nakukuje i do áčka a v současné době se věnuje i trénování naší přípravky pod vedením Zdeňka Grygara. Jan Buryan na sobě tvrdě pracuje a jeho dřina nese své výsledky. Začínal právě zde na Hlubině, prošel Baníkem Ostrava a nyní se vrátil. Vyzpovídali jsme ho v krátkém rozhovoru.


Ahoj, co bys nám o sobě prozradil ze svého soukromí?

Momentálně studuji na obchodní akademii se zaměřením na sportovní management.


Co rád děláš ve volném čase?

Rád sportuji všeobecně, našel jsem si velkou zálibu v běhání, ve stolním tenise a v jízdě na kole. Dále rád cestuji a vedu dlouhé smysluplné konverzace.


Kde všude jsi hrál?

Do přípravek jsem nastoupil s mými nejlepšími kamarády tady do Hlubiny v roce 2012 a roku 2016 jsem přestoupil do Baníku Ostrava, kde jsem působil až do letošního léta.


Jak se ti u nás zatím líbí?

Líbí se mi tady, jsem tu spokojený, mám tu skvělé kamarády, skvělý tým a úžasné vzpomínky z dětství. Líbí se mi, jak skvěle začíná fungovat mládež, myslím si že tak by to mělo být, aby se co nejvíce hráčů na Hlubině probojovalo někam dál, nebo měli takové kvality aby se mohli prosadit v A-týmu. Také nesmím zapomenout na nové zázemí a tribunu. Všichni se shodneme na tom, že za takové věci je třeba říct velké díky všem, co se na tomto projektu podíleli.


Migruješ mezi dorostem a našimi muži, jaké to pro tebe je?


Abych pravdu řekl, je to dost namáhavé, chci aby byly obě strany spokojené, ale někdy to prostě nejde.


Jak velké rozdíly jsou mezi těmito kategoriemi?

Tréninky mužů jsou v dobrém tempu, panuje tam skvělá rivalita a to dává tréninkům velký náboj. Velký rozdíl je také samozřejmě v samotné hře. Výborná konstruktivní rozehrávka, postupný útok, otáčení hry apod. To se zatím o naší dorostenecké kategorii říct nedá, jsou tam jen náznaky takové hry. Což ale není nic negativního, si myslím, ba naopak. Už jen to, že tam jsou právě ty náznaky, je si myslím skvěle. Tréninky a přístup se v dorostu rapidně zlepšil a právě kvůli tomu věřím, že postupem času se ta kvalita naší hry bude jen a jen zlepšovat. Rozdíly jsou tedy dost velké, ale to je si myslím pochopitelné.


Už jsi párkrát naskočil do mistrovských utkání „áčka“, jak sis zápasy užil?

Zápasy jsem si užil, byla tam skvělá atmosféra, jak v kabině, tak i v hledišti. Jak jsem už říkal, chci aby obě strany byly spokojené, takže tedy vždy jak to bude v mých silách a bude mě třeba, vždy rád jakkoliv pomůžu.


Všiml jsem si, že i trénuješ přípravku, je to pro tebe nová výzva?

Přesně tak, práce s dětmi mě moc baví a předávání mých zkušeností ještě víc. Je to pro mě určitě nová výzva a také směr, kterým bych se chtěl v životě vydat. Beru to jako úžasnou zkušenost a jsem za to nesmírně vděčný. Doufám tedy, že se jako trenér uplatním a budu pro fungování mládeže přínosem.




Jak se ti spolupracuje zde s lidmi na Hlubině?

Skvěle, jedním krásným slovem to dokážu celé popsat. Např. pan Grygar mi několikrát říkal, že kdyby cokoliv, tak že se na něj mohu obrátit, protože ty začátky, jak jsem tady přišel z Baníku, byly pro mě složité v tom smyslu, že to byl velký skok, jak jsem si musel postupně zvykat na jiné fungování a kvality tréninku. V tomhle mi také vyšel skvěle vstříc pan trenér Dokoupil, který se nedávno rozhodl ze své funkce odejít.


Co je pro tebe cílem v sezóně?

Mým cílem je rozhodně pomoct jak dorostu tak i „áčku“, jak jen budu moct, abychom byli v sezóně úspěšní. A dělali Hlubině ještě lepší jméno, než doposud má.


Jak vnímáš současné změny v tréninkovém procesu a vůbec v novém pojetí Hlubiny?

Velice, velice kladně. Myslím si, že je Hlubina momentálně ve skvělých rukou. Tréninky, jak už jsem říkal, se velice zlepšily, a to od základů. Absence a přístup hráčů a také samozřejmě kvalita.

210 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
logo hlubina.png
bottom of page